Brede erkenning

na 1945

Na de oorlog groeit de waardering voor Werkman als kunstenaar snel. Musea en particuliere verzamelaars kopen zijn werk en zijn druksels worden getoond op exposities in binnen- en buitenland. De gemeente Amsterdam stelt in 1945 de ‘H.N. Werkmanprijs voor Typografie’ in. Werkmans drukkerij wordt voortgezet door zijn werknemer Wieberen Bos.

In de jaren na zijn dood neemt de waardering voor het kunstenaarschap van Werkman snel toe, mede dankzij de inspanningen van Willem Sandberg. Werkmans dochter Fie ontwikkelt zich ook tot een gewaardeerd en innovatief kunstenaar en tussen 1945 en 2002 is de HN Werkmanprijs voor typografie is een prestigieuze prijs voor ontwerpers. 

Hendrik Nicolaas Werkman heeft tegenwoordig een vanzelfsprekende plaats in de Nederlandse kunstgeschiedenis, vanwege zijn grensverleggende gebruik van drukkersmateriaal en de inventieve omgang met taal in klankgedichten en andere teksten. Maar bovenal wordt Werkman gewaardeerd omdat hij in woord en beeld altijd nieuwe wegen heeft gezocht.

 

Willem Sandberg, Affiche ‘3 E 3 Dutch contributions to the arts’, 1969, drukwerk op papier, 62 x 43 cm.

Groninger Museum, aankoop met steun van de Mondriaan Stichting, 1996

 

Werkman in de stad Groningen

De stad Groningen blijft onlosmakelijk verbonden met Hendrik Nicolaas Werkman.
Op meerdere plaatsen in de stad zijn gebouwen en monumenten die aan hem herinneren. GRID-medewerker Roy Schepers neemt je in 8 filmpjes mee naar de plekken die te maken hebben met deze bijzondere kunstenaar.

 

Klik op de cijfers op de kaart om de filmpjes te bekijken.

(De interactieve kaart is het beste te bekijken op een desktop.)

“U bent onbekend in Parijs maar u heeft niet het recht dat altijd te willen blijven, want uw werk verdient het ruimschoots om gewaardeerd te worden door een groter publiek dan dat in Groningen.””

(M. Seuphor, in zijn brief aan H.N. Werkman, 30 mei 1927)