
H.N. Werkman
29 april 1882 – 10 april 1945
Hendrik Nicolaas Werkman is één van Groningens bekendste kunstenaars. Als drukker maakte hij catalogussen, affiches en uitnodigingen. Als kunstenaar werd hij bekend dankzij zijn druksels; prenten die hij maakte met een unieke en zelf ontwikkelde techniek. Als lid van kunstkring De Ploeg verzorgde hij het ontwerp en drukwerk voor vele affiches, catalogussen en tijdschriften.
Werkman wordt in 1882 geboren in het Noord-Groningse Leens. In 1918 raakt hij betrokken bij kunstkring De Ploeg, eerst als drukker en later ook schilder. Vanaf 1923 begint hij met het drukken van prenten in een zelf gevonden techniek, die hij druksels noemt. Hij zal er honderden maken, in uiteenlopende thema’s en steeds met nieuwe technieken.

De Blauwe Schuit
Tijdens de Tweede Wereldoorlog is Werkman drukker en illustrator van De Blauwe Schuit, een clandestiene uitgeverij. Hij maakt kleurrijke druksels bij teksten, waarin verdekte kritiek op de bezetter wordt gegeven. Ook zijn bekendste werk, de Chassidische legenden, is een uitgave van De Blauwe Schuit.
Eind maart 1945 wordt Werkman gearresteerd door de Sicherheitsdienst en op 10 april, kort voor de bevrijding van Groningen, wordt hij doodgeschoten en begraven bij het Friese Bakkeveen.
“Onderwerpen behoef ik nooit te zoeken die komen zichzelf aanbieden, de goede vorm niet altijd dadelijk en daarom is het goed vooraf die kleine schetsjes te maken. Anders wordt het te wild, het werk eischt een groote kalmte…”
(H.N. Werkman, in zijn brief aan Paul Guermonprez, 15 juli 1942)

